Opis
Składniki (30 ml): organiczny przecier z owocu graviola (Annona muricata), organiczny sok z liści aloesu (Aloe vera), organiczny przecier z owocu mangostanu (Garcinia mangostana), organiczny Nopal (Opuntia ficus-indica)
Opakowanie: 946 ml
Zalecenia: 2 łyżki (30 ml) dziennie
CZĘŚĆ NAUKOWA KONFERENCJI DOTYCZĄCA ORGANIC SUPER JUICE
Profesor Ewa Cieślik – profesor zwyczajny, doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka, naukowo, ale jednocześnie w ekscytujący i dostępny sposób przedstawiła wyjątkowe właściwości odżywcze i prozdrowotne: Gravioli, Mangostanu, Aloesu oraz Opuncji, w świetle aktualnych doniesień naukowych.
ALOES ZWYCZAJNY
Jako pierwszy składnik został omówiony Aloes (Aloe barbadensis Mill, Aloe Vera), którego wszechstronne właściwości lecznicze i kosmetyczne wykorzystywane były już w starożytności. Według przytoczonych badań w 4% suchej masy Aloesu stwierdzono ok. 270 różnych składników o dużej aktywności biologicznej.Roślina ta jest wyjątkowo bogatym źródłem białek, występujących w postaci łatwo przyswajalnych aminokwasów. W białku liści Aloesu stwierdzono 18 aminokwasów spośród 22 występujących w żywności, w tym 7 egzogennych. Cennym składnikiem tej rośliny sątakże polisacharydy, które wykazują właściwości odtruwające i przeczyszczające, aktywują komponent C3 surowicy ludzkiej, który pobudza limfocyty B do produkcji przeciwciał. Wykazano, że wyodrębniony acemannanjest prawdopodobnie głównym, aktywnym składnikiem frakcji polisacharydowej. Aloes to także bogate źródło błonnika oraz enzymów roślinnych (biostymulatorów). Do najważniejszych biostymulatorów zalicza się izoenzym dysmutazę ponadtlenkową neutralizującą anionorodnik ponadtlenkowy oraz karboksypeptydazę, która hamuje przepuszczalność błon komórkowych i hydrolizuje bradykininę, będącą mediatorem stanu zapalnego i odczynu alergicznego. Z kolei dzięki obecności związków fenolowych, pochodnych chromonu, antranoidów i pochodnych pironu Aloes wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, antydemencyjne. Pani Profesor podkreśliła, że sok z Aloesu jest źródłem naturalnych związków o działaniu przeciwzapalnym (beta-sitosterol, kwas salicylowy, kampesterol, bradykinaza), przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwwirusowym (polifenole, kwas cynamonowy, chryzofanowy, lupeol i związki siarkowe).Wykazuje on takżeza sprawą saponin właściwości ściągające i odkażające oraz łagodzące podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego. Z kolei obecne w miąższu aloesowym wielocukry błonnika w sposób pośredni stymulują wzrost mikroflory probiotycznej hamując wzrost mikroorganizmów patogennych. Profesor przytoczyła również badania, według których dzięki zawartości wapnia, chromu oraz kompleksu witamin z grupy B zawartych w miąższu z Aloesu wspomaga regulację przemian cukrów w organizmie człowieka. Wykazano również jego korzystny wpływ na stawy, mięśnie, wątrobę (działanie żółciopędnie), metabolizm, proces odchudzania się, a także naturalną odporność organizmu.
MANGOSTAN WŁAŚCIWY
Kolejnym omówionym składnikiem roślinnym był Mangostan właściwy (Garcinia mangostana L.) – pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Pani Profesor przytoczyła starożytną legendę, według której Budda przemierzając tropikalne dżungle spróbował tego owocu i gdy odczuł jego dobroczynny wpływ pobłogosławił go. W ten sposób Mangostan stał się dla Azjatów darem niebios i postrzegany jest w tamtym rejonie świata jako jeden z najbardziej świętych i cennych. Owoce Mangostanu należą do najsmaczniejszych w przyrodzie. Są bogatym źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin: C, B2 ,B1, beta-karotenu, tokoferoli i składników mineralnych (K, Na, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu). Jest on uznany za doskonałe źródło przeciwutleniaczy: związki fenolowe, w tym flawonoidy, zwłaszcza katechiny oraz stilbeny. Odkryto, że Mangostan hamuje m.in. powstawanie reaktywnych form tlenu (RFT), których poziom może drastycznie wzrosnąć podczas stresu, wywołując uszkodzenie struktur komórkowych. Wśród ksantonów (należą do rodziny związków fenolowych)obecnych w Mangostanie α-mangostyna jest bardzo aktywnym przeciwutleniaczem – działa jak wyłapywacz wolnych rodników, chroniąc frakcje cholesterolu LDL przed uszkodzeniem oksydatywnym. Z kolei γ-mangostyna wykazuje działanie przeciwzapalnie – zapobiega uwalnianiu prostaglandyn – substancji częściowo odpowiedzialnych za ból i obrzęk w przebiegu większości zapaleń. Profesor podkreśliła, że ksantony (np. mangostyna i γ-mangostyna) mogą także wspierać walkę z hipercholesterolemią oraz otyłością. Ksantony wspomagają metabolizm, wpływają korzystnie na poziom glukozy we krwi zmniejszając oporność na insulinę oraz wykazują silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, podobnie jak katechiny zawarte w tym owocu. Owoc Mangostanu podnosi ponadto odporność organizmu, hamuje proces starzenia się, regeneruje organizm w okresie rekonwalescencji, wspomaga dietę odchudzającą, obniża stężenie cholesterolu LDL i ciśnienie tętnicze krwi.
NOPAL
Kolejnym omówionym bardzo cennym darem natury był Nopal – Opuncja figowa (Opuntia ficus – indica) – roślina pochodząca z Meksyku, uprawiana również w innych krajach o ciepłym klimacie, w tym także na południu Europy. Głównym składnikiem suchej masy Nopalusą węglowodany, w tym ponad połowę stanowi cenny błonnik pokarmowy (47-51% s. m.), zwłaszcza jego frakcje rozpuszczalne – pektyny i beta-glukany, które obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL, a także wpływają korzystnie na poziom glukozy we krwi. Profesor podkreśliła, że dzięki zawartości błonnika po spożyciu Nopalu możemy spodziewać się także spadku masy ciała, poprawy jędrności i wyglądu skóry, a w konsekwencji polepszenia samooceny i samopoczucia. Przytoczone badania składu chemicznego owoców Opuncji wskazały, że w 100 g jej suchej masy znajduje się 19,0-25,4 g węglowodanów przyswajalnych. Zawartość białka wynosi 12,9-13,8 g/100 g s. m., a tłuszcze stanowią tylko 0,98-1,1 g/100 g s.m. Opuncja jest także bogatym źródłem witaminy C (57,1-63,9 mg/100 g), witamin z grupy B (szczególnie tiaminy – B1 i ryboflawiny – B2), β-karotenu, którego ilość wynosi 61-67 mg/100 g s. m. Wartym pokreślenia jest fakt, że owoce Opuncji figowej charakteryzują się także wysokim poziomem popiołu (średnio 18,3% s. m.), który zawiera wiele cennych składników mineralnych, w tym wapń, potas, magnez, żelazo, sód i fosfor. Opuncja to równieżbogate źródło bioaktywnych substancji fitochemicznych – związków fenolowych i karotenoidów, które wpływają na jej wysoki potencjał antyoksydacyjny. Przedstawione badania profilu flawonoidów znajdujących się w kwiatach Opuncji wykazały ich wysoki poziom wynoszący ponad 80 mg/g. Z kolei w oleju z nasion Opuncji stwierdzono wysoką zawartość związków fenolowych, flawonoidów, tanin, kwasu hydroksycynamonowego i ferulowego. Potencjał przeciwutleniający oleju badany metodą DPPH wahał się od 52-68 mg/ml EC, w zależności od odmiany Opuncji.
Profesor zwróciła uwagę, że owoce Opuntia ficus-indica L. były używane w tradycyjnej medycynie do leczenia ran, wrzodów, zapalenia skóry i oczu oraz stanów reumatycznych i detoksykacji wątroby. W przekazach ludowych Opuncja funkcjonuje jako roślina lecznicza przeznaczona do leczenia infekcji grzybiczych i chorób skórnych. Ze względu na szeroki wachlarz składników o działaniu odżywczym i prozdrowotnych Nopal obecnie jest również wykorzystywany przez ludność Meksyku. Liście Opuncji traktowane są w kuchni meksykańskiej jak warzywo często dodawane do potraw lub przygotowane jako samodzielne danie. Z kolei miąższ z jego owoców stanowi popularny dodatek do jogurtów, lodów i deserów. Wyrabia się z niego także słodkie napoje, wina i mocniejsze alkohole.
GRAVIOLA
Na koniec został omówiony nie mniej ważny składnik roślinny – Flaszowiec miękkociernisty – znany pod nazwą Graviola (A. muricata L.). Profesor przytoczyła najnowsze badania składu chemicznego miąższu z jego owoców. Zawierają one ok. 70% wody. Głównym składnikiem ich suchej masy są węglowodany, których zawartość wynosi ok. 85% w zależności od stopnia dojrzałości owoców. Białka stanowią (ok. 7%), lipidy (1-1,7%), błonnik (4-11%) a popiół (2-4%). Owoce Gravioli zawierają także wysoki poziom składników mineralnych: Ca, Fe, Mg, P, K, Na, Zn oraz witamin: C, B1, B2, B3, B6, B5, kwas foliowy. Są także cennym źródłem związków fenolowych, w tym flawonoidów (kwercetyna) i karotenoidy. Antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości kwercetyny chronią DNA komórek przed oksydatywnym uszkodzeniem. Badania dowodzą, że kwercetyna może stabilizować błony komórkowe, zapobiegając wystąpieniu reakcji alergicznej. Ponadto w Gravioli stwierdzono szeroką gamę różnych substancji wtórnych, w tym ligandy, laktony, alkaloidy i ich pochodne acetogeniny annoacenowe.
Analiza chromatograficzna oleju pozyskanego z liści, skórki oraz pulpy owoców Gravioli wykazała obecność 68 różnych aktywnych substancji.
Profesor podkreśliła, że cała roślina posiada właściwości lecznicze. Badania prowadzone nad Graviolą rozpoczęły się już w latach 40-tych ubiegłego wieku i potwierdziły, iż związki chemiczne tej rośliny, nawet przy małych dawkach, skutecznie zapobiegają powstawaniu nieprawidłowo zmienionych komórek, nie oddziałując przy tym negatywnie na zdrowe komórki. To zasługa związków chemicznych występujących w roślinach z grupy Annonaceae (do których należy Graviola). Dowiedziono, że zawarte w nich acetogeniny mają ponadto silne działanie bakterio- i owadobójcze, a spożywanie preparatów z Gravioli wzmacnia układ immunologiczny i łagodzi stany zapalne. Wykazano także, że kora Gravioli posiada właściwości antybakteryjne i przeciwwrzodowe, a owoce wzmagają wydzielanie mleka u karmiących kobiet. Z kolei nasiona działają antypasożytniczo, liście przeciwpadaczkowo, przeciwcukrzycowo, rozkurczowo i uspokajająco. Graviola jest również stosowana w leczeniu depresji, nadmiernego stresu i zaburzeń nerwowych, a także przy dolegliwościach takich jak: nadciśnienie tętnicze, reumatyzm, schorzeniach wątroby, astmie, chorobach skórnych, biegunce i gorączce. Graviola posiada również inne lecznicze właściwości: oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza wirusy.
Biorąc pod uwagę obecność w Aloesie, Mangostanie, Opuncji, Gravioli wiele substancji o działaniu odżywczych i fizjologicznym, Profesor podkreśliła ich ogromne korzyści prozdrowotne wynikające z przyjmowania tych cennych surowców roślinnych.
źródło calivita.com.pl
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.